Rompstabiliteit voor voetballers
Om goed te kunnen bewegen en/of te kunnen sporten is een sterke romp noodzakelijk. In een rechtop staande houding moet de romp het lichaam te allen tijde in balans houden. Een stabiele romp vormt een belangrijk onderdeel bij het overbrengen van krachten van het ene lichaamsdeel naar het andere, waardoor het lichaam vooruitkomt. (bijv. wandelen, hardlopen, schaatsen) of waardoor we voorwerpen in beweging kunnen brengen (bijv. iets optillen, gooien en/of trappen). Een stabiele romp draagt bovendien bij aan de preventie van blessures. De laatste jaren is het belang van een goede rompstabilisatie dan ook een onderdeel van de blessurebehandeling, blessurepreventie en de prestatiebevorderende trainingsprogramma’s.
De spieren van de romp, het spierkorset, worden vaak omschreven als een cilinder of een doos. De buikspieren vormen de voor en zijwand, de rug en bilspieren vormen de achterwand, het middenrif is het deksel en de bekkenbodem (ondersteund door de spieren rond de heupgordel) de bodem.
De grote rug- en buikspieren zorgen voor (houding)stabiliteit. Tijdens de aanspanning van deze spieren is de romp echter weinig beweeglijk. De kleine, dieper gelegen spieren die dicht tegen de wervelkolom aan liggen verzorgen de onderliggende gewrichtsstabiliteit. Deze spieren zijn, wanneer ze goed zijn ontwikkeld, automatisch actief tijdens houding en beweging. Wanneer echter de dieper gelegen spieren onvoldoende ontwikkeld zijn nemen de grote spiergroepen de stabiliserende functie over, waardoor er meer druk op de wervelkolom ontstaat met pijnklachten tot gevolg.
Waarom is rompstabiliteit bij voetballers zo belangrijk is:
Iedereen kent de beelden wel van het Nederlands elftal die op de middencirkel oefeningen aan het doen zijn. Dit zijn oefeningen onder leiding van een sportfysiotherapeut om zo de rompstabiliteit te verbeteren. Voor een voetballer is rompstabiliteit erg belangrijk. Een goede rompstabiliteit zorgt ervoor dat je sneller kunt sprinten, wendbaarder bent, efficiënter met je krachten omgaat en meer controle over de bal hebt. Daarentegen zorgt een slechte rompstabiliteit eerder voor blessures aan bijvoorbeeld de hamstrings, rug en liezen. De oorzaak hiervan is dat er door een slechte rompstabiliteit te veel kracht op de spieren en pezen komt te staan zodat deze kunnen scheuren of verrekken. Bij een goede rompstabiliteit worden de krachten verdeeld over de rompspieren en de bovenbeen spieren. Hierdoor beperk je de kans op een blessure en kun je meer kracht achter het schot zetten.
Welke blessures kun je zo veel mogelijk voorkomen met rompstabiliteit?
Blessures die veel voorkomen bij een slechte rompstabiliteit zijn hamstring scheuren, liesblessures en klachten aan de lage rug. Met rompstabiliteit oefeningen kunnen je deze klachten voor een groot deel voorkomen.
In een volgend artikel zullen wij aandacht gaan besteden aan oefeningen die hier heel goed voor zijn en die eenvoudig uit te voeren zijn tijdens een warming up. Mocht je nu al geïnteresseerd zijn, neem dan contact met ons op.
Klik hier voor meer informatie over Andringa Fysiotherapie.